Ховея /Кенция/- палма гигант

kentia-palma

Ховея, Кенция – палма гигант

Семейство: Арекови (Arecaceae)

Ховея /Кенция/ е може би най-популярната от всички палми, които се отглеждат вкъщи. Тя е лесна за отглеждане, изисква минимална поддръжка и изглежда много елегантна: дълги листа елегантно се извиват във всички посоки от центъра на растението.
Родът Ховея (Howea Becc.) включва два вида растения принадлежащи към семейство арекови, или палмови. Разпространени са на остров Лорд-Хау.
Името произлиза от това на острова.

Ховеите са високостволни палми. Ствола е гладък, на пръстени. Листата са перести а съцветието израства от долните листни розетки.
Ховеите/ /Кенция/ са много красиви палми, издръжливи и невзискателни към стайните условия. Понасят леко сухия въздух на затворените помещения, могат да понесат и лека сянка.
Кенцията расте до петнадесет метра, а в стайни условия – до два. Ховеята е гигант, така че в апартамента ще претендира за прилична част от пространството. Тя расте бавно, но грижата за тази палма е доста лесна.

Ховея, Кенция, видове:

Xовея Белмор (Howea belmoreana (C. Moore & F. Muell.) Becc.) –

Синоним: Кенция Белмор (Kentia belmoreana С. Moore et F Muell.).

Среща се по кораловите пясъчни хълмове по крайбрежната зона на остров Лорд-Хау. Ствола е с височина до 6-10 м, разширен в основата, на пръстени. Листата са перести, 2—4 м дълж., дъговидни; листенцата са с 40—60 см дълж. и 2—2,5 см шир., гъсто разположени от двете страни на централната жилка, изправени, зелени; средната жилка е ясно изразена. Дръжката е много къса, извита, 25—35 см дълж., здрава. Съцветието е с дълж. 0,6—1,3 м, просто, насочено надолу, неразклонено.

Xовея Форстер (H. forsteriana (C. Moore & F. Muell.) Becc.) –
Синоними: Кенция Форстер (Kentia forsteriana С. Moore et F. Mueil.), Денея Форстер (Denea forsteriana (F. Muell.) O. F. Cook.).

Ствола е с височина 9—12 м, изправен, неразширен в основата. Листата са перести, 2—2,5 м дълж., не са дъговидни; долните са хоризонтално разположени: листенцата също са хоризонтално насочени, на разстояние 2 см едно от друго, зелени, отдолу с дребни точици. Дръжката е с дълж. 1 — 1,5 м, не е извита дъговидно. Съцветието е около 1 м дълж., разклонено, падащо.

Ховея, Кенция – палма гигант. Грижи за растението:

Ховея, Кенция в стайни условияХовеите могат да понесат пряко слънце, растат добре в светли помещения с прозорци с южно изложение. Понасят и известно количество сянка. Могат да растат и на северо-западни и северо-източни прозорци. Лека защита от прякото слънце в обедните часове е необходима само през лятото. Току-що закупените растения или такива, които са били на сянка за продължително време, трябва постепенно да се аклиматизират към пряката слънчева светлина. В противен случай могат да се появят изгаряния.

През пролетно-летния сезон ховеите предпочитат температури в границите на 20-24°C. През зимата палмата се чувства добре при температура 18—20°C, въпреки че понася и по-ниски температури (12—16°C). Възрастните екземпляри понасят по-леко ниските температури. За ховеите е важно, в помещението да има приток на свеж въздух, като се избягват теченията.

През лятото ховеята се полива обилно, след просъхване на горния слой на субстрата, с мека престояла вода. Меката вода е много важна, тъй като ховеите не понасят високо съдържание на варовик. От есента поливането се намалява, без да се допуска пълно засушаване на почвата.

Ховеите не са много чувствителни на сухия въздух, но през лятото се чувстват добре, ако се пулверизират с мека топла престояла вода. През зимата не се пулверизират. Полезно е периодично да се мият с душ, а ако растението е голямо – листата могат да се обтриват с влажна тъкан.

Ховеята се нуждае от подхранване не само през лятото, но и през другите сезони. Палмата се подхранва с минерални торове, през лятото два пъти месечно, през останалото време – веднъж в месеца.
Младите ховеи се пресаждат всяка година, по-възрастните – на 2-3 години. Едрите екземпляри може да не се пресаждат, но всяка година горния слой на почвата се подменя с нов. По време на пресаждане, стария дренаж и горния слой на почвата се подменят, като се внимава корените да не се повредят. Почвата за пресаждане може да има следния състав: торфена почва (4 части), хумусна почва (2 части), листовка (1 част), пясък (1 част). С времето частта на хумусната почва може да се увеличи. На дъното на саксията се обезпечава добър дренаж.

Ховея, Кенция, особености.

Ховеите се размножават само от семена. Времето за прорастване е много различно – от 2 до 12 месеца.
Добре развитите 12-13-годишни екземпляри изхранват по 12 листа и повече едновременно, а 15—18-годишните растения — до 20 листа. Най-добре е младите растения да се засаждат по няколко в саксия.
Цъфтеж: в стайни условия изключително рядко.
Растеж: среден.
Светлина: ярка. Растението може да понесе преки слънчеви лъчи, също и лека сянка.
Температура: през пролетно-летния сезон 20-24°C. През зимата 18-20°C.
Поливане: през лятото обилно, през другите сезони – умерено. Почвата не трябва да засъхва.
Влажност на въздуха: няма съществено значение. През лятото се препоръчва пулверизиране.
Подхранване: с минерални торове, през лятото два пъти месечно. През другите сезони – веднъж месечно.
Период на покой: не е изразен.

Пресаждане: Младите ховеи се пресаждат всяка година, по-възрастните — веднъж на 2-3 години. Големите, израстнали екземпляри може да не се пресаждат, но горния слой на почвата трябва да се подменя всяка година.
Размножаване: от семена.
Възможни трудности:
Долните листа покафеняват и се отделят от естественото стареене.
При прекалено сух въздух, ниски температури и недостатъчно поливане, краищата на листата покафеняват.
При недостатъчно поливане и прекалено много слънчева светлина, листата пожълтяват.
Вредители: акари, щитоносна въшка, трипс.

Вижте още информация на тема палми.

Отговорете